Wednesday, November 20, 2013

CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE

 
Bahan-Bahan:

# Chesdale Cheese - 3 Keping
# Majerin - 1 Sudu Besar
# Telur - 6 Biji saiz Besar
# Susu Dutch Lady kotak kecil - 1/2 Cawan
# Susu Coklat Dutch Lady kotak kecil - 250ml
#Serbuk Koko – 1/2 Botol Kecil
# Tepung gandum - 1 Cawan
# Tepung Kasted - 2 Sudu Besar
# Tepung Jagung - 3 Sudu Besar
# Esen Vanila - 2 Sudu Teh
# Baking Powder – 1 Sudu Teh
#Coklat Masakan (Coklat Bar Nona) – 1 Peket
# Gula Aising - 1 Cawan (Nak manis leh tambah sikit sukatan)
 

Cara-CaraNya:
1. Carik-carikkan chesdale cheese jadi kecil

2. Asingkan putih telur dengan kuning telur.

3. Sediakan 3 bekas adunan berlainan...

BEKAS (A) - Putih telur dipukul sehingga kembang. (jadi macam buih sabun).

                  Selepas tu masukkan gula aising sikit demi sedikit pukul lagi sampai gula habis.

                  (masuk gula pukul, masuk gula pukul lagi, pastikan gula betul-betul hancur) ~ Ketepikan

BEKAS (B) - Telur kuning pukul sehingga kembang juga ~ Ketepikan

BEKAS (C) - Masukkan majerin, susu dutch lady coklat, kepingan cheese, serbuk koko, satu barisan coklat bar ke dalam periuk. Masak di atas api dapur dengn api yang perlahan sehingga cair.

4. Selepas dah cair, satukan BAHAN (B) dan BAHAN (C). Gaul rata guna spatula.

5. Masukkan BAHAN (A), gaul rata. Kemudian masukkan tepung kasted, tepung jagung, baking powder dan esen vanila, gaul lagi. ~ Gaul dan pukul sikit, pastikan ia rata. Kalau tak tepung akan jadi berketul-ketul bila kek masak.

6.Selepas semua sudah sebati, sapukan sedikit majerin dalam loyang. Balut bahagian luar loyang dengan aluminium foil.

7. Kemudian tuang adunan ke dalam loyang.

8. Panaskan oven dengan suhu 170°C selama 5 - 10 minit.

9. Kalau ada loyang besar, isi loyang besa dengan air panas, masukkan loyang berisi adunan dlm loyang besar tu. Kalau xde, macam saya gunakan tray oven, letak adunan, isikan air panas sikit kat tray tu pon boleh. Tapi kena slalu tgok, bila air dah kering kna tambah, kalau tidak, bahagian bawah kek akan hangit :p

10. Bakar selama 45 - 60 minit dengan suhu 170°C. Bila nak dekat masak turunkan suhu kepada
150°C.

11. Selepas kek dah masak, biarkan sejuk seketika.


Topping
Bahan-bahannya:

- Minyak masak / majerin 1 sudu
- Lebihan coklat bar tadi
- Susu Dutch Lady 1/2 Cawan

 
Cara-caranya:
1. Masuk semua bahan di atas ke dalam periuk, masak sehingga cair.

2. Kemudian tuang di atas kek.

 

Nota:

- Sukatan nie utk 3-5 orang makan.

- Suhu oven bergantung kpd oven anda.

-Untuk rasa yang lebih sedap, sejukkan di dalam peti ais.
 
-Boleh dihias dengan Coklat rice, ceri atau buah strawberry. Terpulang kepada kretiviti anda.

 
 
 
Semoga bermanfaat & Selamat mencuba ^_^
 


No comments:

Post a Comment